Pieczone jabłka z nadzieniem
A oto kolejny przepis z mojej kuchni! Wiadomo, że każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Z reguły sięgamy wtedy po czekoladę, a ta w dzisiejszych czasach może być wątpliwej jakości. Dlatego też - za pomocą składników, który każdy z nas ma w domu - najlepiej zrobić coś samemu. Można na ten przykład zrobić pieczone jabłka.
Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego. Z reguły sięgamy wtedy po czekoladę. Po co to robić skoro można smaczniej i zdrowiej? Oto przepis na:
Pieczone jabłka z nadzieniem
Składniki:
1 duże jabłko
1 łyżka stołowa rodzynek albo sułtanek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka siekanych orzechów (włoskich, laskowych - wedle uznania)
Przygotowanie:
Krok 1: Wydrąż jabłko i natnij skórę lekko wokół środka.
Krok 2: Zmieszaj rodzynki albo sułtanki, miód i orzechy, po czym napełnij masą środek jabłka.
Krok 3: Jabłko owiń luźno folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 45-60 minut. Można też "upiec" w mikrofali - na średnim poziomie mocy przez ok 5-7 minut.
Krok 4: Podawać z jogurtem naturalnym albo serkiem homogenizowanym.
Szybko, łatwo i naprawdę smacznie! :)
Zdj. 1 Składniki |
Zdj. 2 Przygotowanie |
Zdj. 3 Tuż przed pieczeniem |
Zdj. 4 Efekt końcowy |
Fajny pomysł , a do tego podsunął mi taką myśl aby na weekendzie , podczas wycieczki rowerowej nad źródliska zrobić sobie ognisko z pieczonymi jabłkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuje .