Owsiane batoniki z jabłkami i cynamonem
Jak mawiają w naszych kolarskich kręgach: nie samymi treningami żyje człowiek! Takoż i ja. Nie tylko trenuję, ale od czasu do czasu coś ugotuję. I jednym przepisem chciałbym się z Wami podzielić. Powód jest bardzo prosty: każdy z Was robi coraz więcej kilometrów, co wiąże się z dostarczaniem energii podczas treningu. Można kupować żele i batony, ale można też zrobić taką przekąskę samemu! Szybko, tanio i smacznie! A co najważniejsze: macie pewność "co jest w środku" oraz, że na pewno nie zawiera wstrętnego cukru. Oto przepis na kolarskie batoniki musli w 6 krokach!
Składniki na 12 batoników:
- 2 jabłka, pokrojone w kostkę i ugotowane,
- 175 g płatków owsianych,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 białka jaj,
- 1 łyżka stołowa miodu,
- 50 g rodzynek,
- 6 łyżek stołowych (90 ml) odtłuszczonego mleka
Opcjonalnie:
- 30 g odżywki białkowej WPC (dla wersji "potreningowej")
Zdj. 1 Składniki |
Przygotowanie:
Krok 1: jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię lub do garnka, dodać nieco wody i "gotować" jabłka do miękkości. Odłożyć, pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2: zmieszać w misce składniki w następującej kolejności: płatki owsiane, rodzynki, cynamon, jabłka.
Krok 3: w mleku rozpuścić miód i opcjonalnie odżywkę białkową. Zalać tym pozostałe składniki, wymieszać.
Krok 4: na sam koniec dodać białka jaj. Porządnie wymieszać. "Ciasto" konsystencją będzie przypominać papkę.
Krok 5: przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6: Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15-25 minut. Po tym czasie wyciągamy "ciasto" z piekarnika, czekamy aż ostygnie i na koniec kroimy w prostokąty.
Zdj. 2 Przygotowanie jabłek i rodzynek |
Zdj. 3 Zmieszanie składników |
Zdj. 4 Wylanie ciasta do blachy |
Zdj. 5 Efekt końcowy |
Wartości odżywcze na porcję:
kalorie: 87
białko: 3,1 g (w wersji z WPC: 9 g)
węglowodany: 17 g
tłuszcze: 2 g
błonnik: 2 g.
Batony nie są twarde, a ciut elastyczne i miękkie. Zamiast kupować je w sklepie, zróbcie je sami!
Potrzebujecie więcej kolarskich przepisów? Dajcie znać :)
Fajny przepis i baza pod swoje modyfikacje :-) morele, żurawina, daktyle itp.
OdpowiedzUsuńNajlepsza przekąska rowerzysty podczas jazdy rowerowej.
OdpowiedzUsuń