10 domowych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego
Jak silny masz układ?
> Łapiesz przeziębienie częściej niż trzy razy w roku?
> Ciężko przechodzisz chorobę?
> Często czujesz się zmęczony i bez energii?
> Często czujesz ból w karku, ramionach i pachwinie?
> Czy Twoja wytrzymałość zawodzi podczas treningu lub zawodów?
> Czy chorujesz na astmę, zapalenie stawów lub egzemę?
> Czy w ciągu ostatniego roku przechodziłeś kurację antybiotykową?
> Czy miewasz uporczywy kaszel?
> Sypiasz mniej niż 5-7 godzin dziennie?
> Masz alergię na produkty zbożowe?
> Ciężko przechodzisz chorobę?
> Często czujesz się zmęczony i bez energii?
> Często czujesz ból w karku, ramionach i pachwinie?
> Czy Twoja wytrzymałość zawodzi podczas treningu lub zawodów?
> Czy chorujesz na astmę, zapalenie stawów lub egzemę?
> Czy w ciągu ostatniego roku przechodziłeś kurację antybiotykową?
> Czy miewasz uporczywy kaszel?
> Sypiasz mniej niż 5-7 godzin dziennie?
> Masz alergię na produkty zbożowe?
Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na pięć lub więcej pytań to znaczy, że musisz zająć się swoim układem odpornościowym i go wzmocnić.
Wiele czynników ma wpływ na Twoją odporność: kiepska dieta, niedobór witamin, zanieczyszczenie środowiska, stres i, oczywiście, przetrenowanie. Ale nie martw się! Istnieje wiele naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności. Spróbuj kilku z nich...
1. Witamina C
Cytryny zawierają dużą dawkę wit. C |
2. Wiśnie
Jakkolwiek ciężko zimą o świeże wiśnie to można je kupić w postaci głęboko mrożonej. Te małe, czerwone owoce są pełne wartości odżywczych. Ich głęboko, czerwony kolor jest zasługą antocyjanin - związku, który działa antyzapalnie i należy do grupy antyoksydantów. Poza tym zawierają kwas elagowy i sporą dawkę wit. C. Ponadto zawarte w nich antyoksydanty zmniejszają zmęczenie mięśni. Wiśnie zawierają także melatoninę, która ułatwia zasypianie.
3. Jagody dzikiego bzu
Jeśli szukasz czegoś, co zadziała szybko, wypróbuj jagody dzikiego bzu. Posiadają wysoką zawartość antyoksydantów, zazwyczaj sprzedawane jako ekstrakt w postaci spreju do gardła, kapsułek, tabletki do ssania lub napój. Przydatne w zwalczaniu gorączki oraz wirusów. Zmniejsza bóle mięśniowe i ból gardła. Szybko postawi na nogi ;-)
4. Jeżówka (Echinacea)
Zalecana przy przeziębieniu, jak tylko pojawią się pierwsze jego symptomy. Z reguły stosowana w leczeniu do trzech miesięcy. Sprzedawana w formie ekstraktu w tabletkach lub syropie.
5. Herbata
Ciepła herbata to idealne rozwiązanie na zimowe wieczory |
6. Probiotyki
Wzbogacają florę jelitową |
7. Cynk i selen
Absolutny "must have" zimą. Oba te minerały są niezbędne do produkcji nowych komórek odpornościowych. Cynk odpowiada za komórki produkowane w grasicy tzw. limfocyty T oraz jest potrzebny do produkcji kluczowych enzymów antyoksydacyjnych. Najlepsze pokarmy bogate w cynk obejmują produkty zbożowe z pełnego ziarna, orzechy, nasiona, drób, jogurty.
Natomiast selen jest dostarczany w zbyt małej ilości w typowej zachodniej diecie z powodu jego słabych poziomów w glebie. Jednak dobrym jego źródłem są orzechy brazylijskie, grzyby, ryby, wątroba cielęcai chuda jagnięcina.
Natomiast selen jest dostarczany w zbyt małej ilości w typowej zachodniej diecie z powodu jego słabych poziomów w glebie. Jednak dobrym jego źródłem są orzechy brazylijskie, grzyby, ryby, wątroba cielęcai chuda jagnięcina.
8. Żelazo
Żelazo jest niezbędne aby system odpornościowy działał dobrze i sprawnie. Bardzo często jego zawartość w organizmie maleje w trakcie wykonywania intensywnych ćwiczeń fizycznych. Dobrym źródłem żelaza jest chude mięso, drób, ryby, suszone owoce i zielone warzywa liściaste. Z dawkowaniem żelaza nie należy jednak przesadzać. Zbyt duża jego ilość w rzeczywistości może być szkodliwa. W razie wątpliwości skonsultuj przyjmowaną dawkę z lekarzem.
9. Czosnek
Czosnek to bomba witaminowa |
10. Kwasy Omega 3 i Omega 6
Kwasy te są zawarte w tłuszczach, ale nie mam tutaj na myśli tłustych kremów i sosów w okresie świątecznym. Chodzi o tzw. zdrowe tłuszcze. Kwasy omega 3 i 6 znajdziemy w tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela, śledź, sardynki. Są także zawarte w orzechach. Dostarczanie do organizmu tych substancji wpływa korzystnie na układ odpornościowy.
Jeśli zatem cierpisz na nawracające przeziębienia, masz suchą skórę i włosy to najlepszy znak by zwiększyć ilość spożywanych kwasów omega w swojej diecie, Poza zwiększeniem ilości zjadanych ryb można wspomóc się suplementacją kwasów omega - są dostępne w postaci drażetek w każdej aptece.
Post a Comment